Valokuitu taajaman ulkopuolella

Haja-asutusseudun valokuituverkon rakentamisen on tyypillisesti taloudellisesti haastavaa ja on siksi usein ainakin osittain valtiolta saatavien tukirahojen piirissä. Tukea kuituverkon rakentamiseen voivat hakea osuuskunnat, kunnat, kyläyhdistykset, muut yhdistykset sekä myös paikallisoperaattorit.

Näin voit vaikuttaa valokuidun saatavuuteen asuinalueellasi

Joukossa on voimaa! Kerro halukkuudestasi meille ja/tai haluamallesi verkkoyhtiölle, sekä houkuttele myös naapurisi mukaan yhteiseen valokuituhankkeeseeen. Nopeaa ja toimintavarmaa internet-yhteys on hyöyllinen myös haja-asutusalueella.

Valokuitu toimii kuituverkkoa pitkin, joka kaivetaan aina maan alle säältä suojaan. Siksi kuituverkkoa rakennettaessa, pyritään saamaan mahdollisimman monta asiakasta ottamaan talouteensa valokuitu samalla kertaa, jotta kaivaustyöt tulisivat kustannustehokkaammaksi.

Näin valokuitu toimitetaan kotiisi

Sovitte yhdessä kuitusuunnittelijan kanssa miten valokuitu kaivetaan tontille ja mihin päätelaite asennetaan talossa.

Kaivaustöissä tontillesi kaivetaan kapea oja valokuitua varten tontin reunalta talon ulkoseinään asti.

Lopuksi oja täytetään ja merkkataan mahdollisia tulevia kaivaustöitä varten.

Päätelaite asennetaan toimintavalmiuteen

Valokuituyhteys on valmis

Valokuitu kotitalousvähennykseen

Voit hakea verottajalta kotitalousvähennystä valokuituliittymän asennukseen liittyvien töiden kustannuksella, joita tontillasi tehdään. Verottajan sivuilta voit tutusta tarkemmin kotitalousvähennyksen ehtoihin.

Mikäli valitset kuukausimaksullisen valokuituliittymän, voit hakea kertaluontoisen asennusmaksun osuudesta kotitalousvähennystä. Jos valitset kertaluontoisen kuituverkon liittymismaksun, kotitalousvähennykseen oikeuttava työn osuus liittymismaksusta on eritelty sinulle laskulla.

Onko sinulla kysyttävää valokuituun liittyen?

Olemme koostaneet yleisimmät kysymykset ja vastaukset aiheeseen liittyen.

Mitä uusia sähköisiä palveluja sinä kaipaisit?

Kerro ideasi meille ja päästä äänesi kuuluviin.

Käytämme sivustolla evästeitä. Käyttämällä palvelua hyväksyt evästeiden käytön. Lue tietosuojaseloste.

TV-ohjelmien katseleminen

Seuraa Yle Areenan, Ruudun ja Katsomon kautta tv-ohjelmia. Yle Areenasta voit seurata Ylen ohjelmia halutessasi myös suorana lähetyksenä tai palata katsomaan menneitä ohjelmia ja uutislähetyksiä.

Uutisten lukeminen ja seuraaminen

Monet lehdet ilmaisia, uutisia löytyy videolta

Verkosta löydät monet iltapäivälehdet ja aikakauslehdet digiversiona. Paljon sisältöä löytyy ilmaiseksi, mutta niin kutsutun “maksumuurin” takaa saat käyttöösi monien lehtien koko sisällön. 

Elokuvat, sarjat ja musiikki

Monen suoratoistopalvelun kuten Netflix, HBO, Ruutu + tai C – More kautta on tunti kaupalla elokuvia, sarjoja ja urheilua katsottavissa joka päivä. Samoin musiikin osalta, voit kuunnella suosikkikappaleitasi tai lukuisia eri radiokanavia eri musiikkipalveluiden kuten Spotifyn kautta.

Lasten sisällöt

Ohjelmat, pelit, oppiminen

Netistä löytyy paljon sisältöä ja viihdettä myös lapsille. Sivuja löytyy oppimiseen, ohjelmien katseluun ja pelien pelaamiseen. Lasten turvalliseen netin käyttöön löytyy paljon hyviä ohjeita ja neuvoja vanhemmille.

Arkistot

Kansallisarkiston digitaaliset aineistot löydät uudesta Astia-palvelusta. Suurin osa Astia-palvelun digitaalisesta aineistosta on tavoitettavissa täysin kotikoneelta käsin.

Tiedon hakeminen ja oppiminen

Netti on pullollaan ilmaista tietoa. Tietoa voit etsiä aivan laidasta laitaan liittyi aihe sitten lintuihin, auton korjaamiseen, neulomiseen, kitaran soittoon tai koodaamiseen. Ilmaiset verkkopalvelut tekevät oppimisesta ja tiedon hakemisesta tasavertaista kaikille.

Erilaiset seurantapalvelut

Paljonko talosi kuluttaa sähköä? Mikä on maksimisykkeesi tai paljonko otat askelia päivässä? Tai millaisia eläimiä vierailee takapihallasi yöaikaan? Erilaisten digilaitteiden kuten älykellojen ja riistakameroiden avulla voimme paremmin seurata omaa terveyttämme tai vaikkapa luonnon liikkeitä. 

Kommunikointi

Digilaitteiden ansiosta tavoitat ystäväsi ja sukulaisesi ympäri Suomen ja sen rajojen ulkopuolelta! Pidä yhteyttä lähimmäisiisi esimerkiksi videopuheluilla tai muilla sähköisillä yhteydenpito menetelmillä.

Pankkipalvelut

Maksa laskut muutamassa minuutissa. Monet laskut saa tilattua verkkopankkiisi digitaaliseen muotoon e-laskuksi. Monet pankit tarjoavat myös chat-palvelua nettisivuillaan, joka on nopea keino tavoittaa pankkivirkailija maksutta.

Kauppapalvelut

Nettikauppa ja vähittäiskaupan siirtyminen nettiin

Tuotteita sekä ruokaa on tänä päivänä kätevä tilata netin kautta, vaikka älypuhelimella. Nyt myös monet ruokakaupat ovat siirtyneet palvelemaan netin kautta asiakkaittaan. K-Market Mutti tarjoaa esimerkiksi tällä hetkellä palveluna Ylivieskan alueella ruuan kotiinkuljetuksen.

Kirjastopalvelut

Digiopastus, kirjojen lainaus ja etsintä, kirjojen lukeminen tabletilta

Kirjasto tarjoaa niin kuntatasolla kuin valtakunnallisesti todella monipuolisesti eri palveluita ilmaiseksi. Kirjaston sivujen kautta varaat ja tilaat suosikkikirjojasi omaan lähikirjastoon. Sivulla www.kirjastot.fi löydät myös opastusta digilaitteiden käyttöön.

Terveyspalvelut

Voit hoitaa ajanvaraukset, yhteydenotot tai jopa tapaamiset oman terveyskeskuksesi kautta digitaalisesti. Netistä löydät kattavan määrän tietoa ja opastusta erilaisista terveyspalveluista, oli sitten kyseessä vaikkapa neuvola-asiointi, vammaisten tukipalvelut tai ikäihmisten erilaiset palvelut.